باشگاه اقتصاددانان باتاب کارا
اقتصاد ایران، در طول قرن اخیر با چالشهای فراوان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مواجه گشته است. این چالشها که عموماً از سیاست نشأت گرفته و در ناهنجاریهای اجتماعی و اقتصادی خود را بروز میدهد مستلزم نگاهی عمیق و موشکافانه است. برای بررسی ریشه و عوامل پیدایش یک معضل اقتصادی خاص، فرای نگاه آکادمیک علم اقتصاد، باید زاویه دید خود را به همراه مسائل سیاسی، اجتماعی و روتین جامعه تنظیم کرد. همچنین هر فردی در طول زندگی خود فرصت علماندوزی در تمامی بخشهای علوم اجتماعی، انسانی و اقتصادی را ندارد و این محدودیت زمانی ایجاب میکند که ما از همفکری با سایر افراد متخصص بهرهمند گردیم.
بر همین اساس شرکت بینالمللی باتابکارا با درک شرایط یادشده، در جهت تبیین، بررسی و ارائه راهحل سازنده، سلسله نشستهایی با همراهی اساتید، نخبگان، کارشناسان و با همراهی مسئولان اجرایی کشور به صورت ماهانه در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار میکند. همچنین باشگاه اقتصاددانان باتابکارا، در فضای مجازی نیز با ارائه سلسله تحلیلهای مدون و بهروز کارشناسان خود، به بررسی مسائل اقتصادی چه در حوزه داخلی و چه خارجی میپردازد. نظر به اینکه در فضای آکادمیک دانشگاهی با محوریت اقتصاد، اتمسفری تقریباً خشک و بدون ابراز عقاید حضار و حتی پرسیدن سوالات و دغدغههای حضار وجود دارد، کارشناسان باشگاه اقتصاددانان در جهت افزایش روحیه همفکری و گفتمان سازنده افراد حاضر در جلسه، محدودیتهای مذکور را در سری جلسات خود نخواهد داشت.
اهداف باشگاه اقتصاددانان
ارتقای فرهنگ پژوهش مستند در میان پژوهشگران حوزه اقتصاد
تبیین مفاهیم اقتصادی با مثالهای ساده و کاربردی از اتفاقات روز ایران و جهان
بررسی سیاستهای اجرایی، هماندیشی و ارائه پیشنهادات جهت بهبود فرآیند سیاستگذاری در حوزه اقتصاد
پیوند صنعت و دانشگاه؛ ارتباط بین تحلیلگران و صاحبان و دستاندرکاران صنایع
گردهمآوری و جذب خبرگان و تحلیلگران در حوزه صنعت و اقتصاد
مزایای شرکت در نشستهای باشگاه اقتصاددانان
اهدای هدایای نقدی به تحلیلهای برتر
امکان شرکت در پروژههای پژوهشی شرکت باتابکارا
آشنایی با ایدهها و تجارب کارشناسان در موضوعات مطروحه
بهرهگیری از هماندیشی و گفتوگو با مسئولان اجرایی و صاحبنظران
نشر مقالات برتر در خبرگزاریهای تحلیلی معتبر و وبسایت و صفحات مجازی باتابکارا
در ادامه جهت آشنایی بیشتر با سلسله جلسات باشگاه اقتصاددانان و موضوعات مطرح شده، به ارائه خلاصه تعدادی از موضوعات مطرح شده در نشستهای گذشته خواهیم پرداخت.
1) بودجه سال 1398 از منظر تامین درآمدهای ارزی
در این جلسه که با حضور کارشناسان مدرسه اقتصاد سیاسی «اشراق» صورت گرفت به بررسی زوایای گوناگون بودجه سال 1398 از منظر درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت پرداخته شد. با تبیین شرایط کشور و سناریوهای پیش رو در اکتساب درآمدهای نفتی، حضار پیشنهاداتی در جهت مقابله با کسری بودجه احتمالی ارائه کردند. نتایج نشست مذکور بر توجه بیشتر بر صادرات کالا و خدمات غیر نفتی و کنترل بر بازگشت ارز حاصل از صادرات، رونق گردشگری و افزایش مبادلات تجاری با همسایگان دارای مرز زمینی (به دلیل تحریم کشتیها و بیمههای دریایی)، کاهش هزینههای غیرضرور بودجهای خصوصاً در بخشهای فرهنگی و هزینههای عمرانی تاکید داشت.
2) حذف چهار صفر از پول ملی
در این نشست به موضوع داغ این روزها یعنی حذف صفر از پول ملی و اثرات آن بر اقتصاد کشور پرداخته شد. در ابتدا دو سوال مطرح گردید: ضرورت اجرای طرح مذکور برای اقتصاد ایران تا چه اندازه است؟ فواید و پیامدهای احتمالی اجرای طرح مذکور چیست؟ لذا اهمیت موضوع یاد شده مارا بر آن داشت تا با توجه به سابقه سایر کشورها خصوصاً کشورهای شرق اروپا، آمریکای جنوبی و ترکیه به بررسی موشکافانه طرح مربوطه بپردازیم. در این نشست با توجه به سابقه تورمی و افزایش هزینههای چاپ اسکناس و ... بررسی دلایل و پیامدهای و التزامات چنین طرحی، نتیجهگیری کارشناسان بر مفید بودن نسبی اجرای چنین طرحی با توجه به بحران انتظارات تورمی در کشور بود.
3 ) فساد و اعتماد مردم
در این جلسه که اعضای مدرسه اقتصاد سیاسی "اشراق" نیز حضور داشتند، به جریان علیت فساد بر اعتماد آحاد جامعه پرداخته شد. نقش فساد در ایجاد اختلالات اقتصادی در اکثر کشورهای توسعهنیافته مشهود و قابل تامل است. در همین راستا در ایران نیز وجود فساد در اکثر ارگانها ریشه دوانده است. یکی از مهمترین پیامدهای فساد در کشور از بین رفتن اعتماد مردم به سیستم حکمرانی و سیاست مداران کشور است. اعتماد از دسترفته، خود نافرمانی در حوزههای مختلف ایجاد خواهد کرد و به صورت زنجیرهوار به تشدید سایر معضلات سیاسی و اقتصادی منجر خواهد شد. در پایان، جهت کنترل فساد و محدودیت بر فضای رانتخواری در کشور پیشنهاداتی از جمله: شفافیت اطلاعات، افزایش نظارت بر اجرای قراردادها، کاهش زمان اخذ مجوز، تشدید مجازات متخلفان توسط قوه قضاییه و ... پیشنهاد گردید.
4) تامین مالی بهینه در نظام سلامت
در این نشست که با حضور جمعی از مدعوین از وزارت بهداشت برگزار شد، حضار به بررسی میزان تحقق منابع حاصل از هدفمندی یارانهها، درآمدهای اختصاصی دانشکدههای علوم پزشکی و مالیاتهای انتخابی (مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر کالاهای آسیبرسان) پرداختند. طبق آمارهای ارائهشده در این نشست بیشترین ناپایداری و نوسان از جانب تحقق منابع هدفمندی یارانهها و کمترین نوسانات از جانب جمیع مالیاتهای دریافتشده قرار داشت. در پایان جهت ارائه راهکارهای سازنده پیشنهاداتی از جمله: نظارت بیشتر مجلس و وزارت بهداشت بر تحقق منابع حاصل از هدفمندی یارانهها، تکیه بیشتر بر درآمدهای مالیاتی و کاهش هزینههای غیر ضرور در بدنه نظام سلامت عنوان گردید.
فرم و شکل ارائه تحلیلها
در هر جلسه موضوعات و محورهای اصلی نشست ماه بعد تعیین شده و تا قبل از جلسه آتی، تحلیلهای مکتوب اخذ میگردد.
گزارشها و مقالات تحلیلی بین 10-5 صفحه نگارش گردد.
در خصوص موضوع مربوطه نگارش اندکی مقدمه و بیان مساله مربوطه کفایت میکند.
قلم و زبان نگارش تحلیلها با زبانی سلیس و به دور از اقتضائات و قالب آکادمیک باشد.
جهت مشاهده نوع و جنس تحلیلها به وبسایت شرکت باتاب کارا مراجعه فرمایید.
عضویت در باشگاه اقتصاددانان
عضویت در باشگاه اقصاددانان کاملاً رایگان میباشد.
افراد متقاضی پس از بررسی و تایید اولیه، به عضویت باشگاه در خواهند آمد.
ثبتنام در بخش باشگاه اقتصاددانان (در وبسایت شرکت باتابکارا) امکانپذیر خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عضویت یا شرایط ارائه تحلیل با شماره تلفن 22383979 تماس گرفته و یا از طریق پست الکترونیک com هرگونه سوال در این ارتباط را مطرح فرمایید. لازم به ذکر است که شرکت در نشستهای باشگاه اقتصاددانان منوط به هماهنگی قبلی با این مجموعه میباشد.